Plaćanje kreditnim karticama online

Plaćanje karticama na internetu danas je vrlo siguran oblik plaćanja, a većina banaka i institucija štiti korisnike i ne tereti ih za troškove napravljene eventulanom zlouporabom kartica.

Za plaćanje karticama na internetu potrebno je imati jednu od 3 vrste kartica
1. Kreditne
2. Debitne
3. Prepaid kartica (kartice s unaprijed uplaćenim iznosom)

1. Kreditne kartice su Diners, American Express, MasterCard ili VISA. To su kartice koje nisu vezane na određeni račun već se kartica izdaje na ime i prezime vlasnika kojem se odobrava limit kupnje do kojeg može ostvarivati kupnju. Većina hrvatskih internet trgovina prihvaća sve četiri kreditne kartice. Inozemne trgovine u pravilu prihvaćaju VISA i Mastercard, dobar dio i American Express, a Diners je najmanje prihvaćena kartica u inozemnim internet trgovinama.

2. Debitne kartice su vezane uz bankovni račun koji može biti kunski ili devizni. Kupnja je moguća ukoliko iznos na računu pokriva kupnju. Ova vrsta kartica je dodatna zaštita jer sami određujete maksimalni iznos. U isto vrijeme to je i nedostatak jer na računu morate imati iznos koji pokriva iznos koji želite potrošiti. To i nije možda toliko loša stvar jer spriječava neumjereno kupovanje.

3. Prepaid kartica (kartice s unaprijed uplaćenim iznosom) se naziva i poklon karticom jer se često daje kao poklon za vjenčanja, rođendane i druge prilike i putem nje slavljenik može obavljati kupnje do iznosa koji je uplaćen na karticu.
Prepaid karticu naravno možete kupiti i sami u većini banaka. Neke banke imaju određene iznose prepaid kartica, a u nekim bankama možete sami uplatiti bilo koji iznos. Naravno postoji minimalani iznos uplate.